Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Οι λόγοι που οδήγησαν την City Insurance στη χρεωκοπία

 Η επί τρία χρόνια υποτιμολόγηση των ασφαλιστηρίων αυτοκινήτου ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στη χρεωκοπία τη ρουμανική ασφαλιστική εταιρία City Insurance, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκκαθαριστή της.

Συγκεκριμένα, η εταιρία εμφανίζει έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. Λέου Ρουμανίας λόγω της πώλησης ασφαλιστηρίων συμβολαίων αυτοκινήτου σε τιμές κάτω του ισχύοντος τιμολογίου, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της.

Επιπλέον, στη δυσχερή της οικονομική κατάσταση συνέβαλαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Οι συνεχείς ζημίες που καταγράφονταν από το 2017 έως το 2021 στις θυγατρικές της στην Ελλάδα και την Ιταλία οδήγησαν σε έλλειμμα ύψους 185 εκ. Λέου.
  • Η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων οδήγησε σε επιβολή ποινών και επιβάρυνση με δικαστικές δαπάνες ύψους 45 εκ. Λέου.
  • H εταιρία δεν έλαβε μέτρα για την ανάκτηση αντασφαλιστικών απαιτήσεων ύψους 422 εκ. Λέου, ενώ άλλα 54 εκ. την επιβάρυναν λόγω αδυναμίας της να καλύψει τις απαιτήσεις λόγω ακυρώσεων.
  • Η αγορά ακινήτων σε υψηλές τιμές κατά την περίοδο 2012 – 2014 και η πώλησή τους σε χαμηλότερες τιμές κατά την περίοδο 2019 – 2020 οδήγησε σε ζημία ύψους 42,6 Λέου.

Τέλος, σύμφωνα με την επικεφαλής της εκκαθάρισης, κα Oana Munteanu, η City Insurance κατέβαλε 147 εκ. Λέου για τόκους και προμήθειες δανείων τα οποία ωστόσο δε χρησιμοποιήθηκαν από την εταιρία.

 

Πηγή: Xprimm